NOVIGRAD - Dalmacija

Turistička zajednica općine Novigrad

 

   

HRV   DEU   ENG   ITA

 
 

Povijest

   

Novigrad je slikoviti povijesni gradić koji se nalazi na južnoj obali Novigradskog mora, u dugom strmom zaljevu. Njegova stara jezgra smještena je na sjeveroistočnoj strani zaljeva, na padini brijega pod okriljem stare tvrđave (Fortice) okružen zidinama. Mjesto je u najvećoj mjeri sačuvalo srednjovjekovni graditeljski izgled.

Naseljen je od brončanog doba, s gradinskim naseljem na mjestu današnje tvrđave od kada ovaj kraj nastanuju Liburni. Utvrda i naselje nastavili su život i u rimsko doba, kao i nakon doseljenja Hrvata u današnju domovinu u 7.st.

Novigrad je dobio današnje ime po rimskoj kuli koja je bila obnovljena 1220. Godine i nazvana Castrum Novum, a koju su 1282.godine iz temelja pregradili Ličko-krbavski knezovi Kurjakovići, tada vlasnici Novigrada. U 14.st. pod upravom ovoga kastruma nalazio se sjeveroistočni dio današnjih Ravnih kotara. U ovoj tvrđavi bila je zatočena 1386-1387. Godine kraljica Elizabeta, žena hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika Anžuvinca i njihova kćer Marija, zaručnica Sigizmunda Luksemburškog. Prema predaji kraljica Elizabeta je za vrijeme zatočeništva vezla u zlatu misnicu (planitu) za novigradsku crkvu, a koja se i danas čuva u župnoj crkvi Porođenje BDM u Novigradu. 1393. Godine ban butko Kurjaković obnavlja i proširuje crkvu sv. Kate koja je tada pripadala franjevačkom samostanu bosanske vikarije. Godine 1409. Novigrad dolazi pod mletačku vlast. U 15.st. postaje središtem distrikta. Zbog prodora Turaka krajem 15. I početkom 16. St. nekadašnja Kurjakovića utvrda se pojačava, ali su dijelovi ranijeg kastruma sačuvani. Za prisustva Turaka Novigrad gubi područje distrikta, ali ostaje izvan njihove vlasti i jedini je osim Zadra u sjevernoj Dalmaciji nastavio život.

Godine 1551. U Novigradu je zapisano starohrvatsko običajno pravo i tako sačuvano, a koje se provodilo „na tlu Hrvatske između Knina i Nina“, kako stoji na početku zakonika.

Krajem 17.st. nakon oslobođenja Ravnih kotara od Turaka, Novigrad ponovno postaje istaknuto upravno središte šireg područja. Krajem 18.st. ima konzularna predstavništva Papinske države i Austrije. Godine 1811. Dobiva općinu. Danas je novigradska općina svedena samo na tri naselja Novigrad, Paljuv i Pridragu. Bio je i središte vikarijata ninske biskupije, a danas je središte dekanata.

 
 
 
  Info Korisni linkovi Kontakt informacije
  Obavijest za turiste Prognoza vremena Turistička zajednica općine Novigrad
  Propisi u turizmu Kakvoća mora Trg kralja Tomislava 1
  Granica i Tax free Hrvatski autoklub 23312 Novigrad
  Važniji telefonski brojevi Zadarska regija Tel / Fax 023 /  375 051
      e-mail: info@novigrad-dalmacija.hr
       
Copyright © Turistička zajednica općine Novigrad 2012.